fbpx

Basiskennis

Basiskennis: De basis van fotografie is licht. Maar hoe gebruik je licht en hoe zorg je ervoor dat jou camera het licht optimaal omzet in een mooie foto.

Basiscursus fotografie

Voordat ik over de geplande basiscursus fotografie iets ga vertellen, wil ik allereerst iedereen fijne feestdagen wensen en een goede jaarwisseling. Ik hoop dat iedereen een zeer fotografisch jaar in mag gaan!

In mijn vorige blog heb ik beloofd om je meer te vertellen over de geplande cursus. Mijn nieuwsbrief lezers en Facebook vrienden hebben deze informatie als eerste gekregen, als is de mail niet helemaal gegaan zoals ik wilde… Mijn excuses daarvoor.

Basiscursus fotografieWil jij ook gebruik maken van de aanbieding die de nieuwsbrieflezers ook hebben gekregen? Kijk dan onderaan deze pagina voor de link!

Na een uitgebreide voorbereiding heb ik een datum geprikt voor de basiscursus fotografie. In deze cursus behandel ik alles over diafragma, sluitertijd en ISO. Deze drie elementen zijn de basis van het fotograferen, omdat ze op één of andere manier het binnenkomende licht op je sensor beïnvloeden.

In de ochtend neem ik ruim de tijd om deze begrippen te bespreken en uit te leggen, waarna we tijdens een lunch die je van mij krijgt aangeboden nog even kunnen napraten. De middag staat in het teken van het toepassen van de theorie. We trekken er op uit, waarbij ik onderweg nog tips kan geven en kan ondersteunen. Als we weer tuig zijn in de cursus ruimte gaan we elkaars foto’s bekijken en krijg je nog wat tips mee naar huis.

Dit is een beproefde methode die veelvuldig wordt ingezet in het onderwijs. Ik durf dan ook te beloven dat een ieder met veel kennis en gereedschappen weer huiswaarts gaat.

Wil je meer weten over deze basiscursus fotografie?

Kijk dan nu op de inschrijfpagina voor het inschrijfformulier en de kosten. Bekijk je dit bericht voor 1 januari 2016, maak dat gebruik van deze tijdelijke aanbieding met 10% korting op het inschrijfgeld.

Ik hoop jullie allemaal terug te zien!

Manfred Grund

Compositie

De compositie bepalen is één va de lastigste dingen van fotografie, maar tegelijkertijd ook wel een basisvaardigheid.

Ze zeggen weleens dat je geen top spullen nodig hebt om de perfecte foto te maken. Een professionele fotograaf kan zelfs met een compactcamera een schitterende foto maken. Een voorbeeld hiervan is Dan Chung, de fotograaf die op de olympische spelen zijn foto’s maakte met een iPhone.

Een perfecte compositie onderscheidt jouw foto van de rest, maar hoe zorg je nu voor die perfecte compositie. Gelukkig zijn er een paar trucjes om je daarbij te helpen:

De regel van derden

Wat-is-de-regel-van-derden-horizon

De bekendste van allemaal is “de regel van de derden”.

Hierbij zorg je ervoor dat je foto in 9 vakjes wordt ingedeeld. Probeer je hoofdonderwerp of de horizon precies op één van deze lijnen te krijgen.

 

 

Lijnen in je foto

Je ogen volgen de lijnen in de foto.

Je ogen volgen de lijnen in de foto.

Een lijn in je foto leidt de ogen van de kijker naar je hoofdonderwerp of het leidt je verder door de afbeelding. Dit kan een letterlijke lijn zijn, maar het kan ook een weg zijn of een pier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Van rechtsonder naar linksboven

Wat-is-compositie---lijnOm de één of andere reden vinden mensen het beeld prettig wanneer de lijn van rechtsonder naar linksboven door de foto gaat. Er zijn diverse onderzoeken geweest, maar geen één onderzoek heeft kunnen bewijzen waardoor dit komt. Hoe dan ook het is altijd goed om in gedachte te houden wanneer jij je foto maakt.

 

Detail

Op diverse verdiepingen staan lampen die in het verleden gebruikt zijn om de vuurtoren van licht te voorzien.

Op diverse verdiepingen staan lampen die in het verleden gebruikt zijn om de vuurtoren van licht te voorzien.

Wanneer je voor een detail kiest van jouw hoofdonderwerp kan je beeld ineens een stuk interessanter worden.

 

 

 

 

 

 

Scherpte diepte

Dweilfeest - Rondje Poeldijk-20130901-87Door gebruik te maken van scherpte diepte  kan je de kijker richten op datgene wat jij het belangrijkste vindt. Je kijkt namelijk automatisch naar datgene wat scherp is. Als iets onscherp is zijn wij geneigd om dat beeld links te laten liggen. Je scherpte diepte kan je bepalen met je diafragma instelling.

 

 

Natuurlijk kan je alle bovenstaande hulpmiddelen ook combineren tot een perfecte mix. Hoe meer je er in de foto stopt hoe beter? Dat mag je zelf gaan ontdekken.

Plaats je foto op de facebookpagina van Picture4You en hoor van mij en van anderen hoe jouw perfecte compositie is gelukt!

Camerastandpunten, hoe maak je de juiste keuze?

camerastandpunten - kikvorsperspectiefDe camerastandpunten bepalen voor een groot gedeelte het eindresultaat van de foto. Daarom is het erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt wat je met je foto wilt zeggen. Wat moet het beeld vertellen of uitstralen? Een verkeerd gekozen standpunt kan achteraf niet meer worden veranderd in een beeld bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop.

In het Picture4You Fotografie Leercentrum vind je informatie over de verschillende soorten camerastandpunten:

  • Kikvorsperspectief
  • Ooghoogteperspectief
  • Vogelvluchtperspectief

Standpunt kiezen

Kies je voor het kikvors perspectief straalt je foto een andere boodschap uit dan wanneer je in dezelfde situatie voor een vogelvlucht perspectief had gekozen.

Als je naar een film kijkt zie je dat een perspectief niet zomaar wordt gekozen. Zo wordt het kikvors perspectief vaak gekozen om een koning of iemand van groot aanzien in beeld te brengen. Ook de held of krachtig persoon wordt met dit perspectief gefilmd. Als je iemand van onderen filmt, of in ons geval fotografeert, kijk je tegen hem of haar op. Zou je die acteur nu van boven fotograferen kijk je op hem neer. Iets wat eerder gebruikt zal worden bij het in beeld brengen van het slachtoffer, de slaaf of slapjanus.

Nu kies je je perspectief niet alleen om een verhaal te vertellen. Je kiest je perspectief ook om vervorming tegen te gaan. Zou ik mijn model wat meer van boven fotograferen, krijgt ze korte benen.  Hier zal ze niet blij mee zijn. Je kan haar dus beter op ooghoogte fotograferen of nog beter iets van onderen. Ze wordt dan juist langer. Als je naar een gemiddeld tv programma kijkt, zie je dat de meeste mensen net iets onder ooghoogte worden gefilmd. Dit toont beter op het scherm.

Hoe zit het nu met kinderen en huisdieren?

Kinderen fotograferen is een apart geval. Eén ding moet je echter nooit doen! Het kind van bovenaf fotograferen. Tenzij je iets wilt vertellen of benadrukken. In de meeste gevallen zal je het kind op ooghoogte fotograferen,  wat betekent dat jij dus door de knieën moet, of misschien zelfs op je buik. Dit geeft wel het beste resultaat.
Huisdieren kan je soms nog wel op een verhoging kwijt, maar kijk uit dat het niet te hoog is voor als ze eraf springen.

Tot slot nog even een extra opmerking richting paardenfotografie.

camerastandpunten - ooghoogteperspectiefIk zie vaak gebeuren dat fotografen door hun knieën gaan om een paard op de foto te zetten. In de meeste gevallen zal die niet goed uitpakken. Het lichaam van het paard is namelijk heel lastig op de foto vast te leggen, zonder dat hij op alle mogelijke manieren is vervormd.

Fotografeer een paard daarom zoveel mogelijk van voren en probeer op ooghoogte te komen.  Je hebt dan het minste last dat het lichaam van het paard er gek uit komt te zien.

Opdracht:

Probeer het maar eens uit. Fotografeer je model, kind of huisdier van boven en daarna eens van onderen en vervolgens op ooghoogte. Vergeet niet om deze resultaten dan op deze op de Facebook pagina te posten.

Picture4You geeft ook cursussen aan beginnende en gevorderde fotografen. Wil je meer leren over standpunten, beelduitsnedes, diafragma, sluitertijd, ISO, enz. Kijk dan in het Picture4You Fotografie Leercentrum.

Fotografie-Leercentrum-van-Picture4You

Belichtingsdriehoek, wat is dat nou?

Als je gaat fotograferen krijg je altijd te maken met de belichtingsdriehoek. Op de automatische stand regelt de camera dat allemaal, maar zodra je manueel gaat fotograferen moet je zelf elk van de drie elementen instellen.

Om het niet te ingewikkeld te maken heb ik er in dit artikel voor gekozen om niet in te gaan op het gebruik van de flitser. Binnenkort zal ik een apart artikel hierover schrijven.

Belichtingsdriehoek: Wat zijn de drie elementen?

  • belichtingsdriehoekDiafragma
  • Sluitertijd
  • ISO

 

 

Door de diafragma in te stellen heb je invloed op de scherpte/diepte. Als je een landschap fotografeert wil je niet dat de horizon onscherp is, zoals je ook wel bij portretten ziet. Maar wanneer je je diafragma kleiner maakt (dus het diaframagetal hoger maakt), komt er ook minder licht de camera binnen. Je kan dan je sluitertijd verlengen, maar als er veel bewegende onderwerpen in je beeld zijn of je hebt geen statief bij je zal je op een gegeven moment toch iets ander moeten verzinnen.

Dan komt de ISO om de hoek kijken. Door de ISO waarde te verhogen wordt je sensor gevoeliger voor het licht. Een ideaal instrument dus. Helaas krijg je wel meer ruis in je foto. Het is dus altijd spelen met de drie elementen om toch de juiste belichting te krijgen.

In de automatische stand zal de camera al snel de ISO waarde verhogen, maar dat wil je niet altijd. En dat is nu precies de reden dat de manuele instelling zo interessant kan zijn. Je hebt gewoonweg veel meer invloed op het eindresultaat.

  Ik zal kijken of ik binnenkort ook een filmpje kan maken om bovenstaande nog wat beter toe te lichten