De compositie bepalen is één va de lastigste dingen van fotografie, maar tegelijkertijd ook wel een basisvaardigheid.

Ze zeggen weleens dat je geen top spullen nodig hebt om de perfecte foto te maken. Een professionele fotograaf kan zelfs met een compactcamera een schitterende foto maken. Een voorbeeld hiervan is Dan Chung, de fotograaf die op de olympische spelen zijn foto’s maakte met een iPhone.

Een perfecte compositie onderscheidt jouw foto van de rest, maar hoe zorg je nu voor die perfecte compositie. Gelukkig zijn er een paar trucjes om je daarbij te helpen:

De regel van derden

Wat-is-de-regel-van-derden-horizon

De bekendste van allemaal is “de regel van de derden”.

Hierbij zorg je ervoor dat je foto in 9 vakjes wordt ingedeeld. Probeer je hoofdonderwerp of de horizon precies op één van deze lijnen te krijgen.

 

 

Lijnen in je foto

Je ogen volgen de lijnen in de foto.

Je ogen volgen de lijnen in de foto.

Een lijn in je foto leidt de ogen van de kijker naar je hoofdonderwerp of het leidt je verder door de afbeelding. Dit kan een letterlijke lijn zijn, maar het kan ook een weg zijn of een pier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Van rechtsonder naar linksboven

Wat-is-compositie---lijnOm de één of andere reden vinden mensen het beeld prettig wanneer de lijn van rechtsonder naar linksboven door de foto gaat. Er zijn diverse onderzoeken geweest, maar geen één onderzoek heeft kunnen bewijzen waardoor dit komt. Hoe dan ook het is altijd goed om in gedachte te houden wanneer jij je foto maakt.

 

Detail

Op diverse verdiepingen staan lampen die in het verleden gebruikt zijn om de vuurtoren van licht te voorzien.

Op diverse verdiepingen staan lampen die in het verleden gebruikt zijn om de vuurtoren van licht te voorzien.

Wanneer je voor een detail kiest van jouw hoofdonderwerp kan je beeld ineens een stuk interessanter worden.

 

 

 

 

 

 

Scherpte diepte

Dweilfeest - Rondje Poeldijk-20130901-87Door gebruik te maken van scherpte diepte  kan je de kijker richten op datgene wat jij het belangrijkste vindt. Je kijkt namelijk automatisch naar datgene wat scherp is. Als iets onscherp is zijn wij geneigd om dat beeld links te laten liggen. Je scherpte diepte kan je bepalen met je diafragma instelling.

 

 

Natuurlijk kan je alle bovenstaande hulpmiddelen ook combineren tot een perfecte mix. Hoe meer je er in de foto stopt hoe beter? Dat mag je zelf gaan ontdekken.

Plaats je foto op de facebookpagina van Picture4You en hoor van mij en van anderen hoe jouw perfecte compositie is gelukt!