Wat is bewegingsonscherpte - onscherp

Dit overkomt iedereen weleens…

Het gebeurt weleens dat je een foto maakt waar je onderwerp of soms zelfs bijna niks scherp op is. Dus op de vraag “Wat is bewegingsonscherpte?” kunnen we kort door de bocht zeggen dat de foto mislukt is als alles een beetje wazig is geworden…?

 

 

 

 

Hoe kan dat nou?

Wat is sluitertijd?We noemen dit bewegingsonscherpte. Als je camera op de automatische stand of op diafragma voorkeuze staat bepaald je camera de sluitertijd. Als er voldoende licht is, vormt dit geen enkel probleem, maar zodra het donkerder wordt kan het gebeuren dat er bewegingsonscherpte ontstaat.

Je sluiter staat dan zo lang open dat alles wat beweegt onscherp wordt. Ook kan het gebeuren dat de camera teveel bewoog, waardoor alles op je foto onscherp wordt.

Hoe kan je dit nu voorkomen?

Zorg ervoor dat de sluitertijd niet langzamer is dan 1/125 bij bewegende onderwerpen en als je een stilstaand onderwerp of natuur uit de hand wilt fotograferen niet langzamer is dan 1/30. Sommige camera’s hebben nog ren aparte schakelaar op de camera (o.a. Sony) of de lens (o.a. Nikon en Canon) zitten, waardoor je de sluitertijd nog net een paar stops extra kunt verlagen.

Is bewegingsonscherpte altijd fout?

Nee, zeker niet. Bewegingsonscherpte kan je ook heel goed gebruik om je foto’s snelheid te geven. Wanneer je een foto maakt van een rijdende auto, of bewegend paard kan het juist iets extra’s geven om deze een lichte vorm van bewegingsonscherpte mee te geven. Als je ’s avonds rijdende auto’s of fietsers fotografeert krijg je mooie strepen van het licht in je foto. En als je water fotografeert met een iets te lange sluitertijd, krijg je een mooie waas. En als je je sluitertijd lang genoeg maakt kan je met een zaklamp zelfs schrijven met licht! Hieronder een paar voorbeelden.

Picture4You-Leercentrum-cursussen

Related Entries