Het is al weer even geleden dat ik een Facebook advertentie voorbij zag komen van de firma Saal-Digital Nederland. Het bedrijf bood de mogelijkheid aan fotografen om een product te bestellen met een waarde van €40,00 om deze te beoordelen op gebruiksgemak en kwaliteit.

Het proces om je hiervoor aan te melden en de verwerking ervan liep zeer voorspoedig en binnen de kortste keren had ik een uitnodiging om deel te nemen. En dan de keuze welke foto’s je gaat gebruiken om het boek te vullen. Je wilt aan de ene kant foto’s uitkiezen die voldoende contrast en kleurdiepte hebben om de printers van Saal-Digital te testen en aan de andere kant wil je er ook een leuk fotoboek aan overhouden dat je kan gebruiken voor promotiedoeleinden.

De software

Saal-Digital review

Extra opties

Na een maandje alle foto’s in het archief door te spitten heb ik de software gedownload op mijn MacBook Pro en heb ik een product uitgekozen. De hoeveelheid opties is zeer uitgebreid en je raakt dan ook snel in de verleiding om het boek nog meer opties mee te geven dan in eerste instantie de bedoeling was. Denk daarbij aan Glanzende of matte cover, gewatteerde cover, granzende of matte binnenkant, met of zonder barcode en wel of geen cadeaubox. Nagenoeg alles uiteraard tegen meerprijs.

Saal-Digital review - kaft

Er is voldoende keuze om de lay-out naar je hand te zetten en de werkwijze is erg simpel. Je kon ervoor kiezen om een template te gebruiken, maar je kan ook een blanco boek als uitgangspunt nemen. Ik ben niet iemand die snel naar de handleiding grijpt en meestal brengt mij dat in de problemen. Dit keer gelukkig niet, want de software bleek simpel genoeg om deze snel onder de knie te krijgen.

Saal-Digital review - hulplijnenHet was gelukkig mogelijk om extra pagina’s toe te voegen, want ik had natuurlijk weer meer foto’s geselecteerd dan dat het boek standaard ondersteunt. Nadat alle foto’s waren toegevoegd was het redelijk simpel om alles mooi strak te krijgen. De ervaringen met andere softwarepakketten is toch wel erg wisselend als het daarom gaat. De hulplijnen markeren duidelijk de snijlijnen waarbinnen je moet blijven. De bestelprocedure was ook prima en het boek was zeer snel in huis. Degelijk verpakt in een kartonnen envelop en in een mooi beschermhoesje. Daarnaast zat het boek ook nog eens verpakt in een folie, klaar om zo aan een eventuele klant te overhandigen.

Kaft

De foto op de kaft is erg mooi. Ik heb gekozen voor een basis kaft zonder extra vulling en dat zag er prima uit. Ik denk dat een vulling het boek een net wat luxere uitstraling kan geven, maar voor dit doeleinde was het prima.

Binnenzijde

Bij het openen van het boek viel gelijk op dat de eerste pagina vastgeplakt zit aan de binnenzijde van de kaft. Dat is jammer. Je verwacht toch minstens een schutblad. Hetzelfde ook achterin het boek. Het bindwerk is zeer mooi afgewerkt en alles zit goed vastgeplakt.

Saal-Digital review - foto op twee paginaDe foto’s waren zeer mooi afgedrukt en de kleuren leken te kloppen met de kleuren op mijn gekalibreerde scherm. Haarscherpe foto’s zonder korrels of pixels die ik vaker terug zie bij goedkopere afdrukcentrales. De naden met overlappende foto’s zijn zeer mooi weggewerkt, waardoor pagina vullende foto’s zeker een optie zijn om in het boek te verwerken.

Saal-Digital review - codeDe laatste pagina bevat rechts onderin een code. In het ontwerp was deze code mij niet opgevallen. Hij zat echter wel in het boek en het was niet echt mooi. Bij het schrijven van deze review heb ik de software nog een keer geopend en werd deze geüpdatet. Ik denk dat met die update ook de code in beeld wordt geplaatst op de laatste pagina, maar kan dit niet hard maken. Ook op de achterzijde van het boek staat dezelfde code in de foto.

Tot slot

Het is zeker de moeite waard om deze software te gebruiken voor het maken van je fotoproduct. De software is prettig in gebruik en de service van Saal-Digital is erg vlot. Daarnaast levert het ook nog een kwalitatief hoogwaardig fotoboek op wat de prijs volledig rechtvaardigt. Bijkomend voordeel is dat de software ook beschikbaar is voor de Mac, wat niet bij elke leverancier zo is.