Komende twee weekeinden staat Scheveningen weer in het teken van vuurwerk. In de 35ste editie van het vuurwerkfestival strijden diverse landen tegen elkaar door het mooiste vuurwerk de lucht in te schieten.

Daarom 11 fotografie tips – vuurwerkfestival Scheveningen!

Fotografietips vuurwerkfestivalAls fotograaf ben je dan in de gelegenheid om al deze pracht en praal op je gemak vast te leggen, iets wat tijdens oud-en-nieuw vaak niet lukt…

Daarom 11 fotografie tips om jouw vuurwerkfoto’s te perfectioneren, want de automatische stand heeft hier geen nut!

Tip 1: heb je alles bij je?

Controleer of je tas compleet is en of je ook je statief bij je hebt. Extra accu’s, meerdere geheugen kaartjes en of de lens op je camera zit die je wilt gebruiken. Eenmaal op het strand wil je zo min mogelijk wisselen van objectief. Zand is dodelijk voor camera en lens.

Fotografietips vuurwerkfestivalTip 2: locatie

Zoek een geschikte plek uit. Het vuurwerk wordt de laatste jaren afgeschoten vanaf een boot in de buurt van de pier. Bedenk van tevoren of je overzichtsfoto’s van het evenement wilt maken of alleen het vuurwerk in beeld wilt hebben. Dit laatste kan mooi zijn, maar daarom tip 3.

Tip 3: creativiteit

Fotografietips vuurwerkfestivalFoto’s met alleen het vuurwerk zijn minder interessant. Hier worden er namelijk 12 in een dozijn van gemaakt. Wees creatief en kies een beelduitsnede waar bijvoorbeeld ook andere bezoekers op staan met het vuurwerk op de achtergrond. Hierdoor krijg je diepte in je foto, waardoor je er langer naar blijft kijken.

Tip 4: het juiste objectief

Zet een groothoek lens op je camera of een vast brandpunt (50mm ofzo). Je krijgt dan meer van de omgeving op je camera en je bent minder gevoelig voor bewogen foto’s.

Tip 5: statief

Zet je camera op een stevig statief. Zit je op het stand? Graaf je statief dan (waterpas) in. Hierdoor staat hij steviger, ook als er toevallig iemand voorbij loopt.

Tip 6: weg met de automatische stand!

Zet je camera op de M-stand of op diafragma voorkeuze. Je maakt namelijk foto’s met langere sluitertijd. Kies een sluitertijd waardoor het vuurwerk een streep wordt op de foto. Meestal volstaat een sluitertijd van 1/10 seconde. Kies een diafragma met een groot scherpte diepte. Dus f9 of hoger. Dan wordt alles op de foto scherp.

Tip 7: scherp stellen

Zet je camera op handmatig scherpstellen. In het donker heeft je camera te weinig contrast om zelf goed scherp te kunnen stellen. Daarnaast wil hij elke foto opnieuw scherp stellen en omdat dat negen van de tien Kerr niet direct lukt, ben je net dat momentje kwijt waar je al due tijd op zat te wachten.

Tip 8: het juiste moment

Wat is de ontspanknop?Druk op de ontspanknop wanneer het vuurwerk in de lucht ontploft. Blijkt nu dat het vuurwerk er nog niet heel mooi op komt te staan. Probeer dan je sluitertijd te verlengen naar 2 á 3 seconden. En blijf experimenteren hiermee. Maak je sluitertijd niet te lang. Je zal dan alleen maar lichtplekken zien. Helemaal wanneer er veel vuurwerk tegelijkertijd wordt afgeschoten. Houd je vinger dus bij de knop die je sluitertijd bedient. Je kan dan snel wisselen.

Tip 9: ISO waarden

Wat is ISO?Houd de ISO laag. Je fotografeert nu met lange sluitertijden, waardoor je sensor langer belicht wordt. Daardoor is de sensor ook gevoeliger voor ruis. Helemaal als je de ISO opvoert. Dan heb je net die mooie foto geschoten, maar last je hem liever niet zien, omdat de ruis je foto heeft verpest.

Tip 10: vuurwerk op z’n mooist

Fotografeer zo vroeg mogelijk in de show. De kruitdampen die ontstaan maken het vuurwerk steeds minder mooi. En maak zoveel mogelijk foto’s. Dan zit er altijd wel een paar mooie tussen.

facebook-like-iconTip 11: delen!

Deel je foto’s met anderen via de Facebook pagina van Picture4You. <a href=”http://www.facebook.com/Picture4YouNL”>www.facebook.com/Picture4YouNL</a>