Ik was een jaar of tien toen ik mijn eerste eigen camera in handen kreeg. Dit was een compact camera die volgens mij van mijn oma of opa was geweest.
Een Kodak Instamatic. Ik geloof de eerste consumenten camera waarmee je vier foto’s met flits kon maken, zonder dat je na elke foto je flitslampje moest vervangen.

De camera had een innoverende techniek die het lampje liet draaien, zodat er na gebruik er direct weer een nieuw lampje klaar stond.

Ik kan me niet meer herinneren waarom ik deze heb weg gedaan. Waren de flitslampjes niet meer te krijgen, was camera kapot of was ik gewoon toe aan iets modernere camera? Deze camera is immers gebouwd rond mijn geboortejaar… (1976).

Mijn nieuwe Kodak camera was ook weer een bijzondere. Het stond te boek als de eerste digitale camera, maar eigenlijk was het een gewone camera.

In het fotorolletje zat echter een soort chip die informatie over je instellingen opsloeg. Maakte je een panoramafoto, dan werd dat opgeslagen. Achteraf kon je er altijd nog er voor kiezen om er toch een gewone 3:4 foto van te maken. Het filmpje bleef ook altijd in zijn behuizing, met de chip. Ze noemden dit het APS, Advanced Photo System (http://nl.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System).

Op de voorkant van de camera was het bijbehorende logo zeer herkenbaar.

Na een aantal jaren trouwe dienst bleek het niet mijn sterkste kant om een vol rolletje naar de fotowinkel te brengen. Vaak bleef het (volle) rolletje wekenlang liggen. De komst van de digitale camera was voor mij dus wel een uitkomst!

Mijn eerste digitale camera was de Canon A40 met wel 2.0 Megapixels! In de camera had ik een geheugenkaart van wel 256MB! Bijna niet vol te krijgen… Ik heb lang met deze camera gefotografeerd. Hij is in 2001 zelfs mee geweest op mijn Route 66 reis.

Een jaar of 8 geleden heb ik mijn eerste spiegelreflex camera gekocht. Het leek mij leuk om met een echte camera mijn plaatjes te schieten. Zoals hierboven te zien had ik helemaal geen ervaring met spiegelreflex camera’s. Voor de aankoop heb ik mij dan ook goed laten informeren en kwam na diverse bezoeken aan verschillende fotospeciaalzaken tot de conclusie dat het een Nikon D50 moest worden. Een weloverwogen keuze. Canon zou meer geschikt zijn voor sport fotografie, iets wat niet mijn eerste keus zou zijn en de Nikon zou natuurlijkere kleuren hebben.
Toevallig kocht een vriend van mij ongeveer tegelijk met mij ook een spiegelreflex van het concurrerende merk en niet lang daarna kocht zijn broer een Sony, omdat hij al diverse objectieven had liggen. Samen met hen ga ik regelmatig op pad en heb ik al heel wat GB’s volgeschoten.
Inmiddels ben ik toe aan een vervanger. Ondanks zijn trouwe dienst krijgt de D50 toch wat gebreken. Voor mij blijft het echter Nikon. Ik ben erg tevreden met de structuur van het menu. Dus nu is het wachten op de volgende camera. Het geruchten circuit draait op volle toeren als het gaat om de Nikon D600. Een full frame camera, wat inhoud dat de sensor overeen komt met het 35mm formaat dat de analoge spiegelreflex camera’s ook als film gebruikten.
De Nikon D600 is volgens de geruchten de eerste FX (full frame) camera die binnen het meer betaalbare segment zal vallen. Die zelfde geruchtenstroom vertelt dat de kans groot is dat deze camera gepresenteerd zal worden op de Photokina welke van 18-23 september plaats vindt in Keulen, Duitsland.
Er zouden zelfs al foto’s van de camera zijn uitgelekt.
Niet officiële specificaties:

* 24.7MP full frame sensor
* ISO bereik van 100-6400 (boost 50 Lo-1 en 25.600 Hi-1)
* 39 punts-AF waarvan 9 cross AF-punten
* Full HD 1080p video / MPEG-4, H264 compressie
* Gezichtsdetectie
* Wireless support via WU-1a dongle
* 100% beelddekking optische zoeker
* 3.2-inch lcd met 921.000 dots resolutie
* HDMI-output
* Gewicht: 760 gram
* Overzicht Nikon D600 specificaties