Avond en nachtfotografie vraag om volledige controle van de fotocamera. De automatische instellingen zijn niet bruikbaar, omdat de camera al snel overstapt op de flitser die in de meeste gevallen niet toereikend is. Om toch voldoende licht op de sensor te krijgen en niet teveel ruis in het beeld die een hoge ISO waarde veroorzaakt, ontkomen we er niet aan om met lange sluitertijden te werken.

In dat geval is een statief is dan ook onontbeerlijk. Hieronder enkele voorbeelden van foto’s die gemaakt zijn met een lange sluitertijd.

20120811-231909.jpg

Fotolocatie:

Het is altijd weer lastig om een goede fotolocatie te vinden. Na vele kilometers in de auto te hebben afgelegd blijkt Rotterdam toch wel de meest fotogenieke stad. Niet alleen het centrum en de Erasmusbrug, maar ook de havens zijn altijd een leuke plek om te fotograferen. De foto’s hieronder geven een goed beeld over het gebruik van lange sluitertijden. Bij de foto van de olifant in Den Haag is gebruik gemaakt van een invulflits. Bij dit kunstwerk uit de collectie van Den Haag Sculptuur was het nodig om het zwarte rubber iets meer uit te lichten tegen de lichte achtergrond van het Diligentia.

 

Deze foto’s zijn allemaal gemaakt bij schemering, ondergaande zon of bij maanlicht.

Doorkijkje

Doorkijkje (zwart/wit)

Fabriekspand

Fabriekspand

Oude trap

Oude trap

Kunstwerk Kinderdijk

Kunstwerk Kinderdijk

Watergemaal Kinderdijk

Watergemaal Kinderdijk