Archief

Wat is bewegingsonscherpte?

Wat is bewegingsonscherpte - onscherp

Dit overkomt iedereen weleens…

Het gebeurt weleens dat je een foto maakt waar je onderwerp of soms zelfs bijna niks scherp op is. Dus op de vraag “Wat is bewegingsonscherpte?” kunnen we kort door de bocht zeggen dat de foto mislukt is als alles een beetje wazig is geworden…?

 

 

 

 

Hoe kan dat nou?

Wat is sluitertijd?We noemen dit bewegingsonscherpte. Als je camera op de automatische stand of op diafragma voorkeuze staat bepaald je camera de sluitertijd. Als er voldoende licht is, vormt dit geen enkel probleem, maar zodra het donkerder wordt kan het gebeuren dat er bewegingsonscherpte ontstaat.

Je sluiter staat dan zo lang open dat alles wat beweegt onscherp wordt. Ook kan het gebeuren dat de camera teveel bewoog, waardoor alles op je foto onscherp wordt.

Hoe kan je dit nu voorkomen?

Zorg ervoor dat de sluitertijd niet langzamer is dan 1/125 bij bewegende onderwerpen en als je een stilstaand onderwerp of natuur uit de hand wilt fotograferen niet langzamer is dan 1/30. Sommige camera’s hebben nog ren aparte schakelaar op de camera (o.a. Sony) of de lens (o.a. Nikon en Canon) zitten, waardoor je de sluitertijd nog net een paar stops extra kunt verlagen.

Is bewegingsonscherpte altijd fout?

Nee, zeker niet. Bewegingsonscherpte kan je ook heel goed gebruik om je foto’s snelheid te geven. Wanneer je een foto maakt van een rijdende auto, of bewegend paard kan het juist iets extra’s geven om deze een lichte vorm van bewegingsonscherpte mee te geven. Als je ‘s avonds rijdende auto’s of fietsers fotografeert krijg je mooie strepen van het licht in je foto. En als je water fotografeert met een iets te lange sluitertijd, krijg je een mooie waas. En als je je sluitertijd lang genoeg maakt kan je met een zaklamp zelfs schrijven met licht! Hieronder een paar voorbeelden.

Picture4You-Leercentrum-cursussen

Wat is de compositie van een foto?

Je ogen volgen de lijnen in de foto.

Je ogen volgen de lijnen in de foto.

De compositie is de wijze waarop de onderwerpen op je foto afgebeeld staan. De compositie bepaal je voordat je de foto gaat maken. Staat het model aan de rechterkant en kijkt ze naar links. Het is de ordening van diverse delen tot het geheel (de compositie). Een geslaagde compositie brengt rust in een beeld en kan een “verhaal” vertellen. Een goede compositie leidt jouw ogen naar het belangrijkste element in de foto.

 

 

Wat is de regel van derden

Wat-is-de-regel-van-derden-horizon

De horizon valt precies onder de onderste rode lijn. En de zon valt precies in de linker rode lijn.

Als je je beeld verdeeld in 9 gelijke vlakken krijg je een aantal snijpunten. Zorg ervoor dat je model of onderwerp op één van deze lijnen of snijpunt valt.

Door deze compositie regel te gebruiken zal je foto eerder als “geslaagd” overkomen dan wanneer je daar van afwijkt.

Wat is de zoeker?

Wat is de zoeker?

De spiegel reflex camera’s hebben hem nog steeds, maar op steeds meer compact camera’s is hij niet meer te vinden.

Wat is de zoeker?

Wat is de zoeker?De zoeker is het kleine schermpje waar je je oog tegenaan zet om een foto te maken. Doordat de meeste camera’s de mogelijkheid hebben om het beeld dat door de lens in de camera komt op het schermpje aan de achterzijde van de camera te projecteren, wordt de zoeker nog nauwelijks gebruikt.

Toch kan de zoeker nog erg handig zijn. Als er felle zon is die het schermpje slecht zichtbaar maakt bijvoorbeeld. Of als je actie foto’s wilt nemen. Een schermpje is toch altijd iets vertraagd. Niet voor niets dat de meeste professionele fotografen het schermpje alleen gebruikt als het toegevoegde waarde heeft. Bijvoorbeeld als de camera een heel laag camera standpunt heeft, waardoor je zelf ook op je buik moet gaan liggen.

Picture4You-Leercentrum-cursussen

Wat is diafragma?

 

wat-is-diafragmaHet diafragma is het beste te vergelijken met de iris van het menselijk oog. Als je tegen fel licht inkijkt wordt je pupil kleiner en als je in een donkere ruimte bent wordt je pupil groter. In het eerste geval om niet teveel licht binnen te laten en in het tweede geval om juist zoveel mogelijk licht binnen te laten.

Met het diafragma kan je dus (net als met de sluitertijd) bepalen hoeveel licht er op de sensor valt.

Scherpte diepte

Het diafragma heeft echter nog een belangrijke eigenschap.

Door je diafragma verder open te zetten kan je minder scherpte diepte creëeren. Daarmee wordt de achtergrond van je onderwerp wazig. Hoe verder de achtergrond van je onderwerp verwijderd is, hoe waziger die wordt. Deze instelling wordt vooral bij portretfotografie en macrofotografie gebruikt.

Het omgekeerde is dus ook het geval. Hoe kleiner je de diafragma-opening maakt, hoe meer scherpte diepte je krijgt. De achtergrond van je onderwerp wordt scherper. Deze instelling wordt meestal gebruikt bij landschap-fotografie.

In de belichtingsdriehoek is het diafragma dus heel belangrijk als je de hoeveelheid scherpte diepte wilt bepalen.

 

Instelling

Het diafragma stel je in door het f-getal te verhogen of te verlagen. Hoe hoger het f-getal, hoe kleiner je diafragma opening wordt. Hoe kleiner je f-getal hoe groter de diafragma-opening wordt.

grote diafragma opening

  • f/1.4
  • f/2
  • f/2.8
  • f/4

  • f/5.6
  • f/8
  • f/11

  • F/16
  • f/22
  • f/32

kleine diafragma opening

Dit geeft slechts een illustratie van de mogelijke diafragma’s. Veel kitlenzen beginnen met een diafragma van f/3.5en duurdere vast brandpunt objectieven kunnen van f/1 doorlopen tot f/64 en hoger.

 

Wat is diafragma?

 

Lichtsterkte

Als we terugkijken naar het begin van dit artikel dan zie je dat ik het diafragma vergeleek met de iris van het oog. De lamellen van de iris zitten verwerkt in de lens. Je lens bepaald dus hoeveel licht je camera binnen komt. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe duurder de lens, hoe lichtsterker de lens is.

De meeste kitlenzen, ook wel consumenten lenzen genoemd, beginnen bij f3.5. Dit is de lichtsterkte van de lens. Veel van die kitlenzen worden minder lichtsterk naarmate je meer inzoomt. Als je ingezoomd bent is het kleinste diafragma f/5.6

In het duurdere segment beginnen objectieven meestal bij f2.8 en blijven dat over het hele zoombereik. Dit lage diafragmagetal komt veel voor bij vaste brandpunt objectieven. Technisch is het namelijk zeer lastig om een zoomlens ook lichtsterk te maken. Dat is dus een groot voordeel van een vast brandpunt objectief.

Picture4You-Leercentrum-cursussen